Kvalitná husacina a jej cena od chovu až na stôl.
Výnimočná grobská pečená hus nepotrebuje veľa dôvodov, aby vám vytvorila nezabudnuteľný gastronomický zážitok. Nielen životné jubileá a špeciálne akcie, ale aj taký bezprostredný hlad uprostred dňa je dostatočným dôvodom na to, aby ste spoznali chuť špeciality, v ktorej sa spájajú tradície a jedinečná gastronómia. Cesta z výbehu až do Grobského Dvora však nie je taká jednoduchá ako pri ostatnej hydine, čo má značný vplyv aj na konečnú cenu.
Kvalitná husacina má svoju cenu
Napriek tomu, že husi patria do hydinovej skupiny podobne ako sliepky, kačice či morky, ich chov je značne náročnejší, a tak aj menej obľúbený. V dnešnej dobe je teda možné stretnúť sa s domácim chovom husí takmer výhradne v dedinskom prostredí, odkiaľ sa však tiež už pomaly vytráca. Jedným z hlavných dôvodov sú práve priestorové podmienky, ktoré si chov husí vyžaduje a nie každý zanietený chovateľ ich dokáže splniť. Časy, kedy hlavným cieľom bolo vykŕmiť hus za čo najkratšiu dobu, už pominuli a nahradil ich starostlivý chov, ktorý sa nezaobíde bez dostatočne veľkého voľného výbehu s významným zdrojom živín pre každú chovanú hus. Cenu pečenej husaciny zvyšuje náročnosť podmienok v podobe zabezpečenej vodnej plochy. Prístup k trvale vodnej ploche akou je jazero alebo dedinský potok je ideálnym riešením pre domáci chov husí. Rozlohovo musíme rátať približne s plochou 150m2 trávnatého výbehu pre jednu hus, čo už v prípade menšieho počtu predstavuje značné obmedzenie na dvore či v záhrade. Starostlivý chov sa, samozrejme, odzrkadľuje na cene pečených husacích špecialít, ktoré kraľujú v našom jedálnom lístku.
Naše grobské husi pochádzajú priamo z našej farmy na južnom Slovensku s nadštandardným výbehom, vďaka ktorému každý labužník ocení tú jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Špeciálna starostlivosť a pohodlie husí je pre nás prioritou, ktorú podčiarkujeme výlučne prírodnou potravou. Vďaka jedinečnej chuti a tradičnému chovu sa ku nám vracajú gastronomickí nadšenci a milovníci poctivých špecialít zo všetkých kútov sveta. Delikatesy z husacieho mäsa sú v Grobskom Dvore súčasťou jedálneho lístka po celý rok bez ohľadu na ročné obdobie. Najvychýrenejšia pečená grobská hus vytvára v spojení s domácimi grobskými lokšami a červenou dusenou kapustou lahodné jedlo s chuťami tradičnej slovenskej kuchyne. Príprava originálne naservírovanej a do chrumkava upečenej husi spočíva v receptúre s niekoľkogeneračnými koreňmi a overenými chuťami, ktorými nepohrdnú ani tí najväčší detskí gurmáni, preto aj čoraz častejšie usádzame v našej reštaurácii rodiny s malými deťmi.
Našu husacini ocenili hostia so všetkých kútov sveta
Dôsledná predpríprava a najmä niekoľkohodinové pečenie predchádza naservírovaniu a následnej veľkolepej hostine, ktorú v Grobskom Dvore zorganizujeme pri akejkoľvek príležitosti. Vysoká úroveň spokojnosti našich hostí je výsledkom toho, že každá hus je pečená pod dohľadom skúsených majstrov a najmä cenová ponuka husacích špecialít spôsobuje, že sa u nás dvere takmer nezatvárajú. Napriek tomu, že pomalé pečenie spôsobí redukciu husacieho mäsa až na polovicu pôvodnej váhy, naša grobská hus zasýti až päťčlennú rodinu i partiu hladných priateľov. Rodinné oslavy, firemné akcie, ale aj také svadobné hostiny si v jedinečných priestoroch Grobského dvora našli svoje miesto. Hlavným lákadlom a zároveň aj najžiadanejším jedlom je pečená hus, ktorá ľahko vyrieši hromadný hlad a ponúkne zážitok v podobe majstrovského veľdiela slovenských husacinárov.
Na záver malé porovnanie
Ak si chcete doma vychutnať kvalitnú farmársku husacinu, tak musíte rátať s tým, že jej cena bude určite vyššia ako v hypermarketoch. Nechceme polemizovať o kvalite mäse predávaného na Slovensku, tu si asi spraví názor každý sám. Ceny sú rôzne pohybujú sa v priemere 10 € / kg – samozrejme aj viac.
Koľko nás bude stáť husacina v domácich podmienkach a čo všetko budeme musieť absolvovať?
- Príprava
- Farmárska hus – cca 10 – 15 € / kg v priemernej váhe 5 kg = 50 – 75 €
- 4 hodiny pečenia
- Príprava stolovania
- Umývanie tanierov a riadu
- Upratovanie
Áno husacina je drahšie jedlo, asi ani nie každy si ju môže dovoliť, ale pokiaľ si rovnako kvalitnú husacinu chcete spraviť doma bude vás stáť o niečo menej, ale budete mať s tým oveľa viac práce a ten gastronomický zážitok nebude taký, ako keď si ju vychutnáte v našej reštaurácii Grobský Dvor.